Bez smotánky? Bez popularity?

18. mája 2015, silvisamiciko, Nezaradené

 

Naša Slovenská republika patrí medzi jednu z najmenších krajín sveta. A ako sa hovorí tam, kde je málo ľudí,  každý každého pozná. Výnimkou nie je ani náš národ. Stačí sa prejsť po bratislavských uličkách a za päť minút chôdze spoznáte minimálne 10 ľudí. Čím to je? V našej krajine exituje úzko vyprofilovaná skupina osôb, ktorí sa hrdo pýšia titulom „celebrita“. Čo to vlastne celebrita je? Osoba, ktorá sa pravidelne zúčastňuje nóbl party, módnych prehliadok a samozrejme akcií, kde nechýba čo i len jedna kamera alebo jeden bulvárny novinár. Veď ako inak by sme tieto osoby spoznali? Vďaka ich neustálemu pretŕčaniu sa v médiách. Televízie nám ponúkajú relácie zamerané na túto skupinku ľudí. Lenže bežného človeka žijúceho z minimálnej mzdy nezaujíma ako sa „ zakladateľ  tradičnej slovenskej rodiny“ t.j. Boris Kolár pretŕča stále s inou ženou a o pár mesiacov je matkou jeho x dieťaťa. Alebo za koľko tisíc eur sa obliekla nejaká slovenská moderátorka.  Pomaly nikto nevie čo v skutočnosti títo ľudia robia. Vďaka čomu si zaslúžili oslovenie celebrita? Keby sme sa spýtali pár ľudí nech nám povedia niečo o Borisovi Kolárovi, o Rytmusovi či dámach ako Erika Judiniová, Andrea  Heringová, okrem ich škandálov by nič iné nevedeli.

Na pár sekúnd som sa zasnívala a vžila sa do ich kože. Áno je nádherný pocit zúčastňovať sa akcií, kde je to najlepšie jedlo, najlepší alkohol, nepochybne obliekať sa do tých najdrahších značiek. Kto by si to nechcel na pár minút zažiť? Lenže prečo stále tí istí ľudia dookola? Títo ľudia si kľudne môžu dať do kolónky zamestnanie: profesionálna celebrita.

Čo však v skutočnosti znamená význam slova celebrita?  Je to osobnosť, ktorá v spoločnosti dosiahla vysokého uznania, ohlasu a podvedomia.  V súčasnosti  merítkom nemusia byť jeho zásluhy, ale to, koľko času a priestoru im venujú média. Takýchto ľudí je na Slovensku určite nespočetne veľa, len samozrejme nikto o nich nevie, lebo nie sú zrovna Erikini kamarátmi, alebo sa radšej vyhýbajú takýmto akciám. Je to veľká škoda, pretože úroveň týchto osobností by určite pozdvihla aj úroveň nášho národa.