Založ si blog

Cesta po Taliansku

Taliansko ako krajina patrí medzi tie najvyspelejšie v Európe. Starodávne tradície a historické bohatstvo zanechali Taliansku bohaté umelecké i architektonické dedičstvo. Spolu s partiou priateľov sme sa ich minulý rok rozhodli zmapovať.

Sklamanie v Neapole                

Prvý deň našej výpravy sme zakotvili v Neapole. Do očí nám bilo niečo, čomu sa hovorí kultúrny šok. Dalo by sa opísať ako smetisko nepredstaviteľného neporiadku, špiny, zápachu a chaosu. Ľudia tam úplne ignorujú pravidlá cestnej premávky, človek nemal šancu prejísť na druhu stranu ulice. Odpadkový kôš je pre nich veľká neznáma. Tajne sme dúfali, že aspoň pamiatky z nás vytiahnu to sklamanie. Bohužiaľ ani tie poriadkom nevynikali. Neapol rozhodne v dnešnej dobe nie je nič o čom by sa dali piesne písať. Po niekoľkých hodinách strávených v tomto meste sme sa s radosťou pobrali radšej preč.

Rím, pápežský štát

Naším ďalším cieľom bol Rím. Všetko bolo jednoduchšie ako sa zdalo. Vyliezli sme z metra a hneď pred nami sa týčilo kolosálne Koloseum. V Koloseu nás najviac zaujali podzemné chodby, o ktorých som vôbec netušila. Nasledovalo Forum Romanum, čo bolo vlastne centrum  starovekého Ríma. Našou ďalšou zastávkou v meste, kde je atrakcií viac než dosť, bola Fontána Di Trevi, ktorá je veľmi turisticky obľúbená. V jej okolí sa nedalo ani poriadne hýbať. Na námestí Spagna sme videli slávne Španielské schody, ale nepochopili sme, čo na nich všetci vidia a vďaka čomu sú slávne. Svätopeterské námestie bolo plné turistov. Odvšadiaľ bolo počuť jazyky rôznych národov z celého sveta. Do baziliky sv. Petra sme museli dlho čakať a nakoniec ma tam ani nechceli vpustiť. Mala som oblečené šaty, ktoré odkrývali kolená i ramená. Zachránila ma pani z Anglicka, ktorá mi ponúkla svoj sveter a šatku, ktorú som si uviazala okolo kolien. Musela som vyzerať veľmi smiešne, ale pravidlá sú pravidlá.

Cesta trajektom na Elbu

Ráno po odchode z hotela sme stretli jeden český pár, ktorý bol ubytovaný v tom istom hotely ako my. Z mesta Piombina sme odplávali trajektom na ostrov Elba. Prekvapilo nás, že lístok na trajekt bol lacnejší ako lístok na autobus. Cesta bola úžasná. Príroda na Elbe bola veľmi pekná, oproti juhu Talianska, kde bolo všetko suché a „mŕtve“. Spoločnosť nám robili naši českí bratia, vďaka, ktorým zostal tento deň v našich spomienkach ako najkrajší.

Mesto na vode

V závere našej cesty sme mali na programe jedno z najkrajších miest na svete Benátky. Celodenné prechádzky po benátskych uliciach sme prešli peši, prešli sme mnoho mostov, videli veľa lodí a gondol. Taxíkmi sú tu lode. Gondoly slúžia skôr ako turistická atrakcie, než dopravný prostriedok. Po niekoľkých hodinách sme sa konečne dostali na námestie Sv. Marka. Je to veľmi pekné námestie, s množstvom turistov a holubov. Dokonca si tu môžete kúpiť balíček pre nakŕmenie holubov. Počas oddychu na lavičke si vedľa nás sadol starší pár z Ameriky. Prihovorili si nám a viedli sme zaujímavú debatu. Vraveli, že spolu s manželkou bývajú v luxusnom hoteli, rozhadzujú peniaze kade tade a užívajú si svoj dôchodok. Tak a Benátky boli našim posledným zastavením v tejto úžasnej a nezabudnuteľnej dovolenke.

Bez nádeje

18.05.2015

Bez nádeje je prvým dielom dvojdielnej série bestsellerovej americkej autorky Colleen Hoover, ktorá okrem toho napísala aj debutovú trilógiu Slammed a novelu Maybe Someday. Mohla by sa zdať, že kniha je ďalším dievčenským románom, avšak nemôžeme sa nechať zmiasť. Tento príbeh je napísaný „ľahkým perom“, ktorý v sebe skrýva brilantnú pointu, napätie, akciu ale aj [...]

Bez smotánky? Bez popularity?

18.05.2015

Naša Slovenská republika patrí medzi jednu z najmenších krajín sveta. A ako sa hovorí tam, kde je málo ľudí, každý každého pozná. Výnimkou nie je ani náš národ. Stačí sa prejsť po bratislavských uličkách a za päť minút chôdze spoznáte minimálne 10 ľudí. Čím to je? V našej krajine exituje úzko vyprofilovaná skupina osôb, ktorí sa hrdo pýšia [...]

Vysoká škola: záruka budúcnosti? !

13.05.2015

Vzdelanie patrí medzi základné ľudské potreby. Každý túži po nových informáciách, dozvedieť sa čo najviac. Avšak nie je školstvo ako školstvo. Problematika vzdelávania je v súčasnosti „horúca“ téma. Takmer z každej strany počúvame názory aké veľké množstvo vysokých škôl je na našom území. Lenže väčšina týchto názorov pochádza od ľudí, ktorí [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12328x
Priemerná čítanosť článkov: 3082x

Autor blogu

Kategórie

Archív