Založ si blog

Vysoká škola: záruka budúcnosti? !

Vzdelanie patrí medzi základné ľudské potreby. Každý túži po nových informáciách, dozvedieť sa čo najviac. Avšak nie je školstvo ako školstvo. Problematika vzdelávania je v súčasnosti „horúca“ téma. Takmer z každej strany počúvame názory aké veľké množstvo vysokých škôl je na našom území.  Lenže väčšina týchto názorov pochádza od ľudí, ktorí vysokú školu vôbec neštudovali. Avšak čo je dôležité? Kvalita alebo kvantita?! Podľa posledných štatistík sa na Slovensku nachádza 36 vysokých škôl.  Z toho tvoria  23 štátne, verejné a 13 súkromné.

Po strednej škole väčšina mladých študentov sa rozhoduje či budú naďalej pokračovať v štúdiu alebo dajú prednosť platenej práci. Vidina mnohých mladých ľudí je vysoká.  Myslia si, že vysoká škola im zabezpečí vyššie platové podmienky, lepšie pracovné miesta. Lenže titul pred menom v súčasnej dobe nemá vysoký kredit. Na každom rohu stretnete Mgr.  alebo Bc. ľudí.

Podľa čoho sa určuje kvalita vysokých škôl? Podľa názorov jednotlivých študentov, ktorí ju navštevovali? Alebo podľa pedagógov? Najviac „múdri“ sú tí, ktorí tam vôbec nechodili. Lenže málo ľudí vie, že v našej krajine sa nachádza Akreditačná komisia, ktorá jednotlivým vysokým školám a im fakultám udeľuje podľa jednotlivých kritérií akreditáciu.

Úspešnosť vysokej školy je možné hodnotiť nielen z hľadiska počtu záujemcov o štúdium, ale aj z hľadiska uplatnenia ich absolventov na trhu práce. Informácií z tohto hľadiska zatiaľ nie je dostatok ale dá sa očakávať, že postupne začnú hrať stále výraznejšiu rolu pri voľbe vysokej školy zo strany stredoškolských študentov. So záujmom o vysokú školu sa zvyšuje aj počet nových študentov a tým samozrejme aj prílev peňazí. Z tohto hľadiska je pre úspešnosť vysokej školy v súčasnosti aj budúcnosti veľmi dôležité vedieť ako sa ich absolventi uplatňujú v prax.

Verejné školy poskytujú v našej krajine študentom bezplatné vzdelanie. Lenže v nie práve najlepšej finančnej situácie sa to odzrkadľuje aj do školstva.   Dnes nikto nespraví nič zadarmo. Dovolím si tvrdiť načo sa budú učitelia- profesori namáhať s prípravou jednotlivých študijných materiálov vo svojom voľnom čase, keď im za to nikto nezaplatí? Ruku na srdce – kto by to robil? Veď aj oni sú ľudia, ktorí chcú mať svoje  osobné voľno….

Tendencia k dosiahnutiu čo najvyššieho vzdelania a zvyšovaniu vzdelanostnej úrovne obyvateľov je charakteristická pre školské politiky väčšiny európskych krajín a jej výsledkom je stále narastajúci počet absolventov s vysokoškolským vzdelaním. Druhou stranou tejto mince je konfrontácia s trhom práce. V dnešnej dobe už nemôžeme posudzovať vysoké školy podľa uplatnenia svojich absolventov. Mnohé z týchto  prieskumov zabúdajú na jednu podstatnú vec. Absolventi jednotlivých škôl nájdu uplatnenie, ale možno nie vo svojom odbore. V odbore, v ktorom sú mnoho razy úspešnejší.

Vysoká škola nám nezaručí budúcnosť. Táto doba je na takej úrovni, kde každý bojuje sám za seba. Ide o presadenia samého seba a vysoká škola nám môže len z časti pomôcť.

Bez nádeje

18.05.2015

Bez nádeje je prvým dielom dvojdielnej série bestsellerovej americkej autorky Colleen Hoover, ktorá okrem toho napísala aj debutovú trilógiu Slammed a novelu Maybe Someday. Mohla by sa zdať, že kniha je ďalším dievčenským románom, avšak nemôžeme sa nechať zmiasť. Tento príbeh je napísaný „ľahkým perom“, ktorý v sebe skrýva brilantnú pointu, napätie, akciu ale aj [...]

Bez smotánky? Bez popularity?

18.05.2015

Naša Slovenská republika patrí medzi jednu z najmenších krajín sveta. A ako sa hovorí tam, kde je málo ľudí, každý každého pozná. Výnimkou nie je ani náš národ. Stačí sa prejsť po bratislavských uličkách a za päť minút chôdze spoznáte minimálne 10 ľudí. Čím to je? V našej krajine exituje úzko vyprofilovaná skupina osôb, ktorí sa hrdo pýšia [...]

Cesta po Taliansku

17.05.2015

Taliansko ako krajina patrí medzi tie najvyspelejšie v Európe. Starodávne tradície a historické bohatstvo zanechali Taliansku bohaté umelecké i architektonické dedičstvo. Spolu s partiou priateľov sme sa ich minulý rok rozhodli zmapovať. Sklamanie v Neapole Prvý deň našej výpravy sme zakotvili v Neapole. Do očí nám bilo niečo, čomu sa [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 12326x
Priemerná čítanosť článkov: 3082x

Autor blogu

Kategórie

Archív